Op zondag 10 juli worden botten onderzocht in het Rundveemuseum in Aartswoud. Tussen 13.00 en 16.30 uur is dr. Canan Çakırlar aanwezig om uit te leggen hoe het proces van botonderzoek werkt. Ook kan zij veel vertellen over oud bot is dat door bezoekers van het museum wordt meegebracht. Een dagje uit met een historisch tintje dat goed past bij de bijzondere koeien met ook een historisch verhaal!
In de huidige expositie Veeteelt van vroeger wordt uit de doeken gedaan hoe en wanneer het samengaan van mens en rundvee tot stand kwam. De Rijksuniversiteit van Groningen doet daar onderzoek naar en gebruikt er o.a. allerlei botmateriaal omdat dat het langst in stand blijft. De resultaten voeren terug tot de steentijd. In een vitrine van de expositie liggen oude botten die gevonden zijn tijdens opgravingen in Aartswoud. Zij zijn 4500 jaar oud. Hoe wordt dat uitgezocht en wat is de herkomst van het bot dat je zelf hebt gevonden? Neem ze mee naar het Rundveemuseum om antwoord te krijgen. Niet alleen leuk voor volwassenen maar ook voor kinderen. Zij kunnen van kleine botjes een ketting maken, botjes op de juiste plek leggen en een prehistorisch potje kleien. Ook kunnen ze in een witte jas onderzoek doen. Een verrassend uitstapje dus voor het hele gezin!
→ Bezoek het Rundveemuseum, dé plek waar dieren van traditionele Nederlandse rassen bijeen gebracht en raszuiver gefokt worden.