← Nieuws

Pratende koeien

8 augustus 2021

3.8.2021

Pratende koeien

Op zondag 8 augustus kunnen bezoekers van het Rundveemuseum beter leren communiceren met de koeien in het weiland achter het museumgebouw. Leonie Cornips zal in twee sessies uitleggen hoe de lichaamstaal van een koe werkt en ook dat het geloei van een koe van alles kan betekenen. De sessies beginnen om 13.00 en 15.00 uur. Per ronde kunnen er maar 20 personen worden toegelaten. Van de bezoekers wordt verwacht dat ze goed ter been zijn, het weiland ligt wat verder weg.

Leonie Cornips doet als bijzonder hoogleraar taalcultuur al een aantal jaar serieus onderzoek naar de communicatie van koeien. Zij doet het veldwerk o.a. bij de koeien van Jan Piet Scheringa uit Middenbeemster. Ook hij zal zijn ervaringen vertellen. Zijn koeien zijn er inmiddels aan gewend dat er op een bepaalde manier met ze wordt omgegaan. Er is uitgezocht dat koeien veel verschillende geluiden kunnen produceren. Daarin zijn weer een aantal patronen te herkennen. Leonie is nieuwsgierig naar die verbanden en zal de toehoorders op 8 augustus zeker anders naar het loeien van koeien leren luisteren en vooral naar het gedrag van koeien leren kijken. Maar of we ze allemaal gaan verstaan? Er zal nog veel niet duidelijk zijn maar het begin is er. De koeien loeien tenslotte niet voor niets, dus is het mooi als ze beter worden begrepen!

Plan een bezoek aan het Rundveemuseum

→ Bezoek het Rundveemuseum, dé plek waar dieren van traditionele Nederlandse rassen bijeen gebracht en raszuiver gefokt worden.