← Nieuws

Vanaf 30 juni Zomerexpositie over 150 jaar Stamboekvee in Rundveemuseum.

Vanaf 30 juni tot 11 augustus 2024

19.6.2024

Vanaf 30 juni Zomerexpositie over 150 jaar Stamboekvee in Rundveemuseum.

Vanaf 30 juni expositie over 150 jaar Stamboekvee in Rundveemuseum.  

Zoals elke zomer is er een expositie in de lege potstal van het Rundveemuseum in Aartswoud. Dit jaar aandacht voor de registratie van Stamboekvee die 150 jaar geleden werd opgepakt en een enorme vlucht nam. De opening van de expositie is zondag 30 juni en kan bekeken worden tot en met 11 augustus.

De handelsgeest van vooraanstaande fokkers was de aanleiding om landelijk een registratie met koeien te starten. Identificatie van runderen was noodzakelijk om het vee te verbeteren maar ook om ziekten inde hand te houden. Export was sterk in opkomst en het handhaven van de goede Hollandse naam moest worden gewaarborgd. Het selecteren van goede stieren was ook een belangrijk onderdeel.

De Noord-Hollandse fokkers stonden in hoog aanzien en de KI verenigingen namen een belangrijke plaats in. Het station in Sijbekarspelkomt uiteraard uitgebreid aan de orde. De gewenste eigenschappen veranderden met de tijd mee. Daar is uit voortgevloeid dat tegenwoordig nog maar een paar koeienrassen worden gehouden.  

Op dit  punt komt de bestaansreden van het Rundveemuseum om de hoek kijken. Mooie oude koeienrassen die niet ‘rendabel’ zijn dreigen te verdwijnen. Gelukkig staan ze in het ‘levende’ museum en wordt er op verantwoorde wijze mee gefokt.
Zodat er jonge kalfjes met de bijzondere kenmerken van de verschillende koeienrassen te zien blijven! Op een unieke plek in Aartswoud.

Vanaf 30juni tot 11 augustus is te bekijken hoe de noodzaak van een goed Stamboek en de registratie in voorbije tijden in elkaar stak. En hoe het verder ging en hoe het tegenwoordig gaat….

Het RundveemuseumAat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree is 4euro, voor kinderen van 4 tot 12 jaar is dat 2 euro.

Plan een bezoek aan het Rundveemuseum

→ Bezoek het Rundveemuseum, dé plek waar dieren van traditionele Nederlandse rassen bijeen gebracht en raszuiver gefokt worden.