1 / 18  > >>

Oct 26, 2018

Tijdens de Open Stal Zondag van 4 november zal Ina Slot twee maal een lezing geven met het Westfriese land en dialect als onderwerp. Land en vee, water en wind, mensen en stolpboerderijen komen langs in Westfriese ‘roime’. De lezingen hebben als aanvangstijd  13.30 uur en 15.00 uur. Het museum is geopend vanaf 13.00 uur tot 16.30 uur.

Ina Slot uit Wognum staat bekend om haar teksten in het Westfriese dialect. Ook schrijft ze artikelen over historische onderwerpen en romans in het Nederlands. In oktober verscheen haar nieuwe (Nederlandse) boek ‘Tweelichtig’ waarin twintig korte en lange verhalen staan die merendeels spelen in Westfriesland. Tijdens de lezingen In het Rundveemuseum zal Ina enkele korte verhalen uit dit boek voorlezen. Ook draagt ze teksten voor over heden en verleden, met humor en ernst. En speciaal voor deze middag heeft ze ‘roime’ geselecteerd over het stukje Nederland waar ze geboren en getogen is. Haar zienswijze is net een beetje anders maar voor velen toch heel herkenbaar.

Oct 6, 2018

Tijdens de eerste Open Stal Zondag van het winterseizoen wordt zondag a.s. een kraamfeestje gehouden. In het weiland van het Rundveemuseum heeft onze Witrikkoe Rosa dinsdag een kuikalf geworpen. Het is een fraai gezond exemplaar die een zwart/grijze kleurvariant heeft. Moeder Rosa is een rode Witrik. Het Rundveemuseum is heel blij met het kuikalfje. Dit houdt in dat er verder gefokt kan worden en hierdoor de kans op uitsterven van de vrij zeldzame soort kleiner is. Het stel is zeer fotogeniek dus een mooie kans om ze samen op de foto te zetten, en natuurlijk zullen de beschuit met muisjes niet ontbreken!

Ook is er zondag nog een laatste kans de expositie in de stal te bekijken. Het thema “Akkers en bijen, vogels en weiden” omvat heel veel informatie over de natuur in het omringende Westfriese land. Al veel bezoekers gingen voor en waren erg enthousiast. Zondagmiddag tussen 13.00 en 16.30 uur staan de deuren open en is ook Rosa met haar kalfje van de partij!

Sep 30, 2018

In het Rundveemuseum is zondag 30 september de voorzittershamer in andere handen overgegaan. De hamer was vastgebonden op de rug van de hoogdrachtige Witrikkoe Rosa die zo op ludieke wijze kwam aangewandeld. Meindert Nieuweboer is vijf jaar voorzitter geweest en vanaf nu gaat Elly Deutekom de hamer hanteren. Een goede keuze: beiden stonden aan de wieg van het ontstaan van het museum. Meindert Nieuweboer heeft met zijn wijd vertakte kring mensen en kennis van het boerenleven een bijzonder groot aandeel gehad in het succes van het museum. Zijn stuwende en inspirerende kracht werd tijdens de seizoensafsluiting op 30 september geroemd en ook is er tevredenheid over het feit dat hij als rondleider aan het museum verbonden blijft. De nieuwe voorzitter Elly Deutekom heeft veel bestuurlijke ervaring en kan daardoor met zekerheid het mooie werk voortzetten. Zij prees Meindert Nieuweboer voor zijn inzet en hoopt het Museum ook in de toekomst aantrekkelijk te houden.

1 / 18  > >>