Nieuws

1 / 28  > >>

Feb 17, 2020

De Open Stal Zondag van 8 maart wordt ingevuld door Ruud Spil en zijn band The old cowhand. Om half twee en om half drie wordt old country music gespeeld op de stal. Bij de koeien en dat is nu precies de plek waartussen Ruud zich thuis voelt. Hij staat bekend om zijn koeienportretten en schildert bij voorkeur Oudhollandse rassen. Dan is het museum een waar lusthof voor hem, er staan tien rassen, en vaak met kalf. Tussen de optredens door geeft Ruud informatie over de koe in de kunst en zijn visie daarop. En natuurlijk legt hij uit hoe hij de koe zo levensecht op het doek kan krijgen. Op zondag 5 april geeft hij een schilderworkshop in de stal waarvoor men zich op 8 maart al kan opgeven. 

Het museum is open tussen 13.00 en 16.30 uur. Het wordt een mooie middag volop koeien, kunst en muziek!Jan 23, 2020

Tijdens de Open Stal Zondag op zondag 2 februari gaan archeologen van Archeologie West-Friesland met u op zoek naar het verdwenen West-Friesland. De nadruk ligt dit keer op de Middeleeuwen (1000-1500 na Chr.) Er worden twee lezingen gegeven: de eerste om 13.30 en de tweede om 15.00 uur. De archeologen nemen bovendien bodemvonsten mee om toe te lichten. Voor kinderen zijn leuke bordspelletjes gemaakt met archeologische vondsten als middelpunt.

Sander Gerritsen is projectleider en zal iets vertellen over enkele  dorpen die in de Late Middeleeuwen en in de eeuwen daarna geheel of gedeeltelijk zijn verdwenen in de Zuiderzee. Aan bod komen plaatsen als Oosterleek en Almersdorp. Tijdens de aanleg van een rotonde bij Opperdoes stuitte men op een oud kerkhof (zie foto) Aan de hand van dit skeletmateriaal is veel achterhaald over voeding, ziektes en afwijkingen van de laatmiddeleeuwse Westfriese bevolking. 

Ervaringen, opgedaan bij het verdwenen dorp Etersheim worden meegenomen bij de aanleg van de nieuwe rotonde bij Aartswoud. Er wordt tijdens een opgraving veel duidelijk, maar er blijven altijd veel vragen over. Door meer speurwerk te verrichten hoopt men op aanvullingen.

Verder vertelt Jasper Leek over het verdwenen dorp Gawijzend, dat ten noorden van Aartswoud lag. De archeologen nemen vondsten zoals opgegraven dierenbotten en oude zaden mee. Hierdoor wordt duidelijk wat de middeleeuwse Westfries zoal gegeten heeft.

Het thema sluit mooi aan bij de oude runderrassen die de stal van het museum bevolken. De Fries roodbonte koe bijvoorbeeld, waarvan het museum er twee heeft, liep ook in de Middeleeuwen al rond. Nu zijn er nog 500 exemplaren en is de soort zeldzaam. Zichtbare geschiedenis staat op 2 februari garant voor een mooie middag voor jong en oud!Dec 30, 2019

Op zondag 12 januari staat de eerste Open Stal Zondag in het teken van eerlijk voedsel. Diverse agrarische ondernemers uit de omtrek geven op deze dag tussen 11.00-16.30 uur informatie over hun producten. Er zijn heerlijke hapjes om te bewijzen dat gezond en lekker samen kunnen gaan. En natuurlijk staan in de stal de kleine kalfjes die aan dat bijzondere eten geen boodschap hebben. Zij lusten maar één ding: moedermelk.

De bedrijven uit de regio hebben een naam hoog te houden en zijn tot over de grens bekend. Er is uiteraard veel aandacht voor groente en zuivelproducten. Maar ook minder bekende etenswaren passeren de revue. Er zijn heel veel tips om variatie aan te brengen in de dagelijkse maaltijd. En ok niet onbelangrijk: voedsel van dichtbij zorgt vanwege minder transport voor minder milieubelasting.

Het thema "Weet wat je eet" is leuk voor grote en kleine mensen. Want voor de kinderen zijn er o.a. kleine workshops en een tochtje langs de dieren met de jonkies erbij is altijd weer leuk. Een mooi uitje dus voor het hele gezin.1 / 28  > >>