1 / 16  > >>

Jul 21, 2018

Op woensdag 25 juli en op zondag 29 juli is er een fietstocht te ondernemen vanuit het Rundveemuseum. Tjalling James van het IVN heeft een paar routes uitgezet door het mooie Westfriese landschap. De fietstocht van 25 juli start om 14.00 uur en is 10 km lang, op zondag 29 juli wordt vanaf 13.00 uur een tocht van 20 km gefietst.

Tjalling James is o.a. landschapsdeskundige, wereldreiziger en (wandel)routemaker. Hij maakte reizen door het Kaukasus-gebied en Nepal, maar kan de natuur dicht bij huis ook nog steeds zeer waarderen. Rond Aartswoud heeft hij op aanvraag van het Rundveemuseum  een paar mooie fietstochten uitgezet die hij gaat begeleiden. Zijn kennis over ruilverkavelingsgebieden en daaruit voortkomende veranderingen komen zeker ter sprake. Ook zijn uitgebreide kennis over vogels en alles wat groeit en bloeit zal hij met de fietsers delen. De natuur rond het Rundveemuseum leent zich uitstekend voor een paar onderhoudende fietstochten. In verband met de groepsgrootte bij voorkeur aanmelden via  t.h.james@ivn-westfriesland.nl  De fietstocht start vanaf het terrein van het Rundveemuseum en er wordt geadviseerd wat te eten en te drinken mee te nemen.

Jul 16, 2018

Zaterdag 21 juli staat de honingbij in het middelpunt van de belangstelling in het museum. Tussen 13.00 en 16.30 uur worden de geheimen van dit nijvere insect uit de doeken gedaan. Twee ervaren imkers, Aart de Wit en Martijn Kort, zullen de fijne kneepjes van het verzorgen van een bijenvolk toelichten. Als vast onderdeel van de zomerexpositie “Akkers en bijen, vogels en weiden” is in de potstal ruimte gemaakt met informatie over het houden van bijen en het winnen van honing. Er staat o.a. een observatiekast opgesteld. Daarin is te zien hoe een bijenvolk haar werkzaamheden verricht. De koningin is gemerkt en daardoor makkelijk te observeren. Martijn Kort geeft rond 13.30 uur een demonstratie honing slingeren. De honing wordt uit de bijenkast gehaald en via enkele handelingen in potten gedaan. Uiteraard is de honing is te koop in het museum.

Parallel aan het honing slingeren wordt er rond 14.00 en 15.00 uur een lezing gehouden over het leven van de honingbij en de beïnvloeding van de imker. Bij de lezing is mooi beeldmateriaal te zien waardoor duidelijk wordt wat bijen houden zoal inhoudt. Al eeuwenlang wordt het belang van bijen ingezien en plukken we daar letterlijk en figuurlijk de vruchten van. Want zonder bijen hangen er geen vruchten aan de bomen. Bijen vormen dus een onmisbare schakel in de keten van de natuur. Dit wordt al eeuwenlang ingezien, maar het nuttige insect wordt steeds meer bedreigd. Het is dus niet alleen een honingzoet verhaal op zaterdag 21 juli!

Jul 9, 2018

Op zondagmiddag 15 juli is er tweemaal een lezing over de gevaren waar  weidevogels mee te maken hebben. Marco van der Lee van het IVN  vertelt hier over om 14.00 en 15.30 uur en laat daarbij beeldmateriaal zien.

Ook de weidevogels rond het Rundveemuseum en heel West-Friesland hebben hier mee te maken. De predatie van weidevogels is actueel: als eieren en kuikens van weidevogels  worden opgegeten door roofdieren, is er sprake van predatie. Dat doen bijvoorbeeld vossen, marters en ratten. Maar ook katten en andere vogels maken zich hieraan schuldig. Er zijn nog meer problemen waar de vogels mee te maken hebben, een kleiner leefgebied is er daar één van. Is het gunstig om weidevogelkerngebieden te hebben? Moeten vossen worden afgemaakt? En wat doen boeren om het vogelbestand in stand te helpen houden? Er wordt gewerkt aan allerlei oplossingen, maar werkt dat ook?

Op deze vragen gaat Marco van der Lee antwoorden geven. Behalve de problematiek is er ook voor en na de lezing in en rond het Rundveemuseum te genieten van wat wel goed gaat in de natuur. De expositie in de potstal met als onderwerp “Akkers en bijen, vogels en weiden” sluit daar mooi bij aan.

1 / 16  > >>