1 / 17  > >>

Sep 9, 2018

Op 15 en 16 september staan vlinders in het middelpunt in en rond het Rundveemuseum in Aartswoud. Op beide middagen worden tussen 13.00 en 16.30 uur twee lezingen en een korte zoektocht naar vlinders in de omgeving gehouden. Dit alles staat onder deskundige leiding van de insectenwerkgroep van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Hoorn/West-Friesland.

Het vlinderprogramma is een onderdeel van de expositie “Akkers en bijen, vogels en weiden” in de potstal van het museum. De insectenwerkgroep laat beelden van verschillende vlindersoorten, bijen/hommels en libellen zien die in de regio voorkomen. De groep heeft een langlopend vlinderproject en vertelt graag waar bepaalde vlindersoorten, bijen/hommels en libellen aan te herkennen zijn. Nu het warme weer langzamerhand verdwijnt komen er meer vlinders te voorschijn. Zelfs de kleine vuurvlinder is al een paar keer ontdekt. Blauwtjes, schoenlappers en koolwitjes zijn algemeen, maar ook hommels zijn er in diverse varianten. Als je weet waar je op moet  letten zijn ze goed te vinden. Na de korte lezing die om half twee begint wordt in de tuinen van Aartswoud een kijkje genomen om het geleerde in de praktijk te brengen. Neem een kijkertje mee! Om drie uur volgt dan de tweede mogelijkheid. Dit geldt voor beide dagen.

Aug 29, 2018

Op zondagmiddag 2 september is er in het museum speciale aandacht voor macro fotografie. Ook nuttige insecten staan in de schijnwerpers. Tijdens de openingstijden van 13.00-16.30 uur is onze huisfotograaf Hanneke de Boer aanwezig om iedereen de fijne kneepjes van de macrofotografie te leren. Ze wordt daarbij geassisteerd door Otte Zijlstra. Aart de Wit geeft wegens groot succes om 14.00 en 15.00 uur een lezing over de honingbij en Martijn Kort laat zien hoe de honing wordt gewonnen.

Het hele seizoen is de potstal van het museum de plek waar de natuurexpositie “Akkers en bijen, vogels en weiden” te zien is. En omdat natuur iets is om te beleven wordt door twee ervaren imkers de wondere wereld van de honingbij uitvoerig belicht. Honingslingeren is beslist geen alledaagse kost maar wel noodzakelijk om een heerlijk potje honing te krijgen. Leuk om te zien, ook voor kinderen. De lezingen van Aart de Wit zijn onderhoudend en voorzien van mooi beeldmateriaal. De plaatjes laten zien wat een ervaren imker doet en Aart vertelt hoe het staat met de bijenstand. Fotograaf Hanneke de Boer staat bekend om mooie plaatjes en geeft de hele middag tips om o.a. in de akkerrand bij het museum betere macro foto’s te maken. Otte Zijlstra deelt ook graag zijn kennis op dit gebied. Om het direct in de praktijk te brengen de eigen camera, macro lens  en/of telelens meenemen.

Aug 12, 2018

Op 25 en 26 augustus is de insectenwerkgroep van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Hoorn/West-Friesland hoofdgast in het Rundveemuseum in Aartswoud. Vlinders staan die dagen in het middelpunt. Op beide middagen worden tussen 13.00 en 16.30 uur twee lezingen en een korte zoektocht naar vlinders in de omgeving gehouden.

Het vlinderprogramma is een onderdeel van de expositie “Akkers en bijen, vogels en weiden” in de potstal van het museum. De insectenwerkgroep laat beelden zien van verschillende vlindersoorten, bijen/hommels en libellen, die in de regio voorkomen. De groep heeft een langlopend vlinderproject en vertelt graag waar bepaalde vlindersoorten, bijen/hommels en libellen aan te herkennen zijn. Blauwtjes, schoenlappers en koolwitjes zijn algemeen, maar de boomhommel, steenhommel of aardhommel zijn ook goed te onderscheiden, als je weet waar je op moet letten. Het lantaarntje of de paardenbijter komen veel voor in een waterrijke omgeving. Na de korte lezing die om half twee begint wordt vlakbij in de tuinen van Aartswoud een kijkje genomen om het geleerde in de praktijk te brengen. Neem een kijkertje mee! Om drie uur volgt dan de tweede mogelijkheid. Dit geldt voor beide dagen.

1 / 17  > >>